Ha így gondozod az akkumulátorod, az autód télen is pöccintésre indul

 

Ugye veled is előfordult már, hogy egy hideg reggelen hiába is próbálkoztál, az autód nem akart elindulni? Ez igen kellemetlen, és sokan nem tudják elsőre, mihez is kezdjenek ilyenkor.

 

A problémának általában két oka lehet: rosszabb esetben az akksid teljesen felmondta a szolgálatot, jobb esetben pedig csak megviselte a fagyos időjárás.

Minél hidegebb ugyanis odakint a levegő, autód akkumulátorának a teljesítménye annál drasztikusabban csökken. A problémát egy fűtött garázs könnyen megoldhatja, azonban ez olyan luxus, melyet a legtöbb autós nem feltétlenül engedhet meg magának.

 

Ebben a bejegyzésben viszont mutatunk pár tuti tippet, melyek segítségével a legnagyobb hidegben is megóvhatod akkumulátorodat. Sőt, abban az esetben is segítünk, ha a baj már beütött volna!

 

Miért fontos a karbantartás?

 

Autód akkumulátorának működését olyan kémiai reakciók biztosítják, melyek hideg időben akarva-akaratlanul lelassulnak. Minél zordabb tehát az időjárás, annál tovább kell töltened az akksit annak érdekében, hogy az megfelelően működjön.

Sőt, télen nem csak a hideg nehezíti a dolgodat. Ilyenkor általában a fogyasztás is megnő, hiszen a ködnek, a korai sötétedésnek, és a hidegnek köszönhetően a fényszórókat és a fűtést is használjuk. Ezért nagyobb az akksi igénybevétele, ami azt jelenti, hogy az hamarabb le is merül, mint a nyári szezonban.

Az áramellátás stabilitására éppen ezért hideg időben fokozottan figyelned kell. Előfordulhat ugyanis az, hogy a reggeli indulás után az autó a forgalomban adja meg magát, ami már nem csak kellemetlen, de erősen balesetveszélyes is lehet.

 

Így kerüld el a kellemetlen meglepetéseket

 

Akksid élettartamát jelentősen növeli a meleg, ezért ha teheted, parkolj mindig garázsban. Abban az esetben azonban, ha erre nincs lehetőséged, jöhet a B-terv.

 

A hosszabb leállás során érdemes kivenned az akkumulátort autóból, és fagymentes helyen tárolni azt. Időnként pedig feltölteni is érdemes, ilyen módon a váratlan kellemetlenségek könnyen elkerülhetők.
Érdemes a lefogatását is ellenőrizni, ugyanis a rázkódás is az akkumulátor idő elötti tönkre menetelét eredményezheti. Fontos még, hogy a gyári burkolata is meglegyen az akksinak, ez ugyanis védi a nyári nagy hőségtől is, mert ez sem jó az akkunak.

Ha pedig már itt tartasz, nézesd meg a tartozékokat is, hiszen egy meglazult kábel vagy saru, esetleg egy rozsdás csatlakozó is okozhat előre nem tervezett, kellemetlen meglepetést.

 

Annak érdekében, hogy mindig képben legyél akksid teljesítményével, érdemes egy
akkumulátor tesztert szerezned. Ez egy rendkívül praktikus eszköz, melynek használatával elkerülheted az igazán kellemetlen, váratlan meglepetéseket
.

És persze ne feledd: az akkumulátor élettartamának leggyorsabban az éjszakára bekapcsolva felejtett elektronikai berendezések vághatnak oda. Elég egy felkapcsolva hagyott lámpa vagy egy bekapcsolva maradt ülésfűtés, és már kész a baj.

Ha teljesen lemerül az akkumulátor, nagy valószínűséggel nem lehet életre kelteni.

 

Ha a baj már megtörtént

 

Abban az esetben, ha az akksid megadta magát, a leggyorsabb módszer az újraélesztésre a bikázás. Ehhez a célnak megfelelő bikakábelre, és egy másik autóra lesz szükség, vagy egy bikázóra.

A művelet kezdőként nehéznek tűnhet, azonban nem kell aggódnod. Elég egyszer átesni rajta, és utána egész biztos, hogy egy életre nem felejted el, hogyan is kell egy autót a hidegben szakszerűen bebikázni!

 

Ha sikerül bebikázni, és működik az autó, utána érdmes feltenni töltőre az akkumulátort, hogy regenerálódjon egy kicsit.

Ha ezek sem segítenek, nincs más megoldás mint az akksi cseréje.