Ablaktörlő lapát cseréje

 

Aki autózik tudja, hogy bizony az autózásnak ára van, az autóra költeni kell, ha biztonságosan akarunk vele utazni hosszú távon.


A sok költség közül talán az egyik legkisebb, de az autó használhatósága szempontjából igen fontos alkatrész az ablaktörlő lapát.
Az ablaktörlőket rendszerint 1-2-3 évente cserélnünk kell, a gumi elöregszik, az UV és a fagy sem sokat segít a hosszú élettartam elérésében.
Csapadékos időben egy rossz állapotú ablaktörlő miatt akár balesetet is szenvedhetünk ha nem látunk ki jól a szélvédőn. Egy ilyen néhány ezer forintos alkatrészen nem szabad spórolni.


Sokakkal ellentétben nem javasoljuk az ablaktörlőgumi cseréjét, egyrészt nem olyan egyszerű, másrészt tapasztalatunk szerint nem fog jól törölni. (lehet, hogy csak mi voltunk ügyetlenek :)
Kis műszaki érzékkel vagy kis rutinnal otthon magunk cserélhetjük néhány pillanat alatt.


Ablaktörlő vásárlásnál két fontos dolgot kell tudjunk, ahhoz, hogy megfelelő lapátot tudjunk vásárolni:

  1. a lapátok hosszai (legtöbb esetben különbözik a jobb bal oldal hossza)
  2. a lapátok rögzítési pontja


A szerencsésebb autótulajdonosok autói "hagyományos kampós" ablaktörlő rögzítéssel rendelkeznek.


Ők olcsón kapnak ablaktörlőt autóikra, és szinte minden autósboltban, benzinkúton megtalálják a megfelelőt.
Amennyiben nem kampós az ablaktörlő kar, akkor kezdődik a bonyodalom :(

Vannak univerzális sok adapterrel rendelkező ablaktörlők, ezekkel nagy valószínűséggel orvosolható a probléma, de nem 100%.
A Bosch a Valeo, az SWF ablaktörlő gyártók gyártanak autó specifikus ablaktörlőket, ezek kiemelkedő minőségűek, de ez, az árban is szépen megjelenik. Amennyiben pénztárcánk engedi ezek mindenféleképpen jó választások. Könnyű felszerelni, nem kell a különböző adapterekkel küzdeni, és nagy valószínűséggel jól fognak törölni.

Ha olcsóbb megoldást szeretnénk, akkor pl. a Bosoko multi ablaktörlőkel megoldhatjuk problémánkat.
 
 
A hátsó ablaktörlők legtöbbször autó specifikus lapátok, ilyeneket nem mindenhol kapunk.
Ha cserélni kell a hátsó ablaktörlő lapátunkat, érdemes keresni egy jó autóalkatrész webshopot mint pl. autoalkatreszabc.hu :).