Gyári vagy utángyártott alkatrész? – Melyiket válasszuk, ha cserére kerül a sor?

 

Ha az autó karbantartására kerül a sor, a legtöbb autó tulajdonosban felmerül a kérdés: a drágább, gyári alkatrészeket válassza, vagy megfelelnek az olcsóbb, utángyártott darabok is?
A témakör persze bonyolultabb annál, minthogy egy egyszerű válasszal le lehetne rendezni,azonban alapvetően elmondható: nem az ár és a márkanév, hanem a minőség a fontos.

 

Mit értünk gyári alkatrész alatt?

 

Ahhoz, hogy megértsük a gyári és utángyártott alkatrészek közti lényeges különbséget, először is tisztáznunk kell a gyári alkatrész pontos fogalmát.


Gyári alkatrésznek azokat a pótalkatrészeket tekintjük, melyeket egy adott gyártó első beépítésűként alkalmaz járműveiben, vagy amit minőség alapján gyári alkatrésznek elismer.
Nem alapfeltétel tehát, hogy az adott alkatrészt ugyanaz a gyártó készítse, mint magát a gépkocsit, azonban minden esetben ellenőrzött előállítótól kell származnia, és garantált, magas minőséget kell képviselnie.


A gyári alkatrészek talán legnagyobb előnye, hogy a biztos minőség mellett használatukkal a járműre vonatkozó garanciális feltételek sem csorbulnak.

 

Utángyártott = bóvli?

 

Utángyártott alkatrésznek nevezünk minden olyan pótalkatrészt, mely a fentebb említett kategórián kívül esik. Sokan ezt automatikusan azonosítják a gyenge minőséggel, azonban ez több szempontból is téves feltételezés.


Mivel az autóalkatrészek piaca meglehetősen szigorú terület, így a legtöbb alkatrésznek minősítési eljáráson kell átesnie azelőtt, hogy forgalomba kerülne. Ez azt jelenti, hogy habár az utángyártott darabok kevésbé lehetnek tartósak a gyári változatoknál, az esetek többségében pénzünkért cserébe megfelelő minőségű, funkcionális alkatrészt kapunk.


Kiemelten igaz ez az olyan biztonságtechnikai szempontból fontos alkatrészekre, mint a fényszórók vagy a fékbetétek, melyek a minőséget igazoló ellenőrzővizsgálatok nélkül egyáltalán nem kerülhetnek az autós boltok polcaira.

 

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sokszor egy az utángyártott piacra dolgozó gyár terméke lesz az autógyártó első beépítésű alkatrésze.
Konkrét példával sok esetben mondjuk egy Dayco ékszíj első beszállítója bizonyos Volkswagen modelleknek. Tehát sokszor ugyan azt a terméket kapjuk neves autóalkatrész gyártóktól, mint ha gyári alkatrészt vettünk volna.

 


Nem ez a helyzet viszont a karosszéria elemekkel, itt a legtöbb esetben el lehet mondani, hogy az utángyártott karosszéria elem, lényegesen gyengébb minőségű mint a gyári alkatrész.

 

Amire oda kell figyelni a vásárlás során

 

Akadnak olyan, kisebb alkatrészek azonban, melyeket a már említett darabokkal ellentétben nem kötnek a biztonságtechnikai ellenőrzések. Ezek között sajnos gyakrabban futhatunk bele alacsonyabb minőségű darabokba, így érdemes inkább a jól ismert márkák bejáratott termékeit választanunk.

Már csak azért is, mert jobban belegondolva problémával küszködő autónk leginkább egy beteg testhez hasonlítható. Ahogyan pedig egy szervátültetés esetében is fontos, hogy az adott vese vagy tüdő megfelelően funkcionáljon, úgy az alkatrészcsere során sem mindegy, hogy milyen minőségű részecskeszűrőt vagy kuplungot vásárolunk a járműbe.

 

Nem a márkanév, hanem a minőség számít

 

Összességében elmondható tehát, hogy egy alkatrész minősége nem feltétlenül attól függ, gyári, vagy utángyártott alternatívát választunk-e. Sokkal inkább a gyártó által képviselt minőség a lényeges.
Ha hosszabb távra tervezünk, mindenképp érdemes a drágább, magas minőségű alkatrészekben gondolkodnunk, hiszen ezek nem csak tartósabbak, de abban is segítenek, hogy járművünkből minden esetben a legjobb teljesítményt tudjuk kihozni. Választás előtt tehát mindenképp mérlegeljük lehetőségeinket.
És habár az ár is meghatározó szempont lehet, ne bízzuk a döntést kizárólag a pénztárcánkra.
A jó alkatrész ugyanis olyan befektetés, melyért nem csak autónk, de mi magunk is hálásak leszünk, hiszen hosszú távon térül meg igazán.


Ha nem vagyunk jártasak az autóalkarészek világában kérjük autószerelőnk vagy autósboltunk véleményét
.