5+1 egyszerű tipp melyek segítségével egyszerűbb a balesetmentes vezetés

 

Sokan próbálnak spórolni a rendszeres karbantartáson, azonban vannak dolgok, melyek időszakos elvégzése a biztonságos vezetés érdekében elkerülhetetlen. Bármennyire rutinos sofőrök is vagyunk, ha nem figyelünk oda járművünkre és a körülöttünk zajló dolgokra, könnyen megtörténhet a baj.


Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legtöbb közlekedési baleset az autótulajdonosok hibájából következik be, és némi elővigyázatossággal, a gépkocsi megfelelő karbantartásával akár elkerülhető is lenne.


Most mutatunk néhány egyszerű tippet, melyek hosszú távon nem csak kifizetődők, de akár életet is menthetnek. A rutinellenőrzés részévé téve őket kisebb bajokat és komoly baleseteket is elkerülhetünk!

 

Rendszeres gumiellenőrzés

 

Szinte minden sofőr tudja milyen érzés az, amikor egy olyan apróság miatt nem tudjuk kihozni autónkból a maximumot, mint a lapos kerekek. A gumik rendszeres átvizsgálása pedig gyorsan és egyszerűen elvégezhető feladat, mégis komoly fejfájástól óvhat meg minket.


Ha rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát, nem csak a defekt kerülhető el, de a túlzottan lapos, vagy épp túlfújt kerekekből adódó fogyasztásnövekedés és sebességcsökkenés is. Sose feledkezzünk meg ugyanis arról, hogy a nem megfelelő keréknyomás nem játék!

Egy lapos vagy túlfújt gumiabroncs tapadása lényegesen gyengébb, így a féktáv megnőhet, de az autó stabilitása is rosszabb lesz.


Mindig ellenőrizzük, hogyan használódik az autó gumija. Ha a kopás nem egyenletes, akkor a keréknyomás nem megfelelő. Ha a gumi középen kopottabb, akkor túlfújtuk, ha pedig a két szélén, akkor a szükségesnél kisebb benne a nyomás.

A guminyomást egy egyszerű és olcsó guminyomásmérővel 1-2 perc alatt ellenőrizhetjük.


Ezt a problémát amilyen hamar lehet, érdemes orvosolni, mert a váratlan defekt nem csak kellemetlen perceket okozhat nekünk, de akár egy komoly baleset lehetőségével is együtt járhat.

 

Ne feledkezzünk meg a fékekről

A fékrendszer rutinellenőrzése legalább annyira fontos feladat, mint a folyamatos, stabil keréknyomás biztosítása. Talán mondanunk sem kell, ez miért élvez kiemelt prioritást.


A fékrendszer gondoskodik ugyanis a jármű lassításáról és megállásáról, így megfelelő működésén nem csak autónk épsége, de akár életünk is múlhat. Ha odafigyelünk a féktárcsákra és a fékbetétre, kisebb koccanásokat, nagyobb ütközéseket is elkerülhetünk.

A megfelelő fékhatást könnyedén ellenőrizhetjük egy elhagyott mellékúton. A lényeg, hogy ezt kellő odafigyeléssel és a megfelelő biztonsági intézkedések megtétele mellett tegyük.

 

A világítás is életet menthet

 

Látni és látszani, az utak egyik legfontosabb szabálya, melyet minden sofőrnek érdemes jól megjegyeznie. Egy kiégett féklámpa vagy egy nem megfelelően működő index ugyanis komoly galibát okozhat az utakon. Arról már nem is beszélve, hogy ha első vagy hátsó lámpánk nem működik az éjszakai vezetés során, az végzetes következményekkel is járhat.


Fontos, hogy minden éjszakai út előtt megbizonyosodjunk arról, hogy a fényszórók, lámpák megfelelően működnek. Sőt! A KRESZ szerint a biztonságos vezetés érdekében a kötelező világítóberendezéseket nem csak éjjel, de nappal, jó látási viszonyok között is le kell
ellenőrizni.

 

Figyeljünk az akkumulátorra

 

Ha az autó nem indul a reggeli hidegben, rendkívül kellemetlen meglepetés lehet. Az viszont még ennél is rosszabb, ha a forgalom közepén fullad le. Az akkumulátor rendszeres ellenőrzése éppen ezért az egyik legfontosabb rutinfeladatok közé tartozik.
Az akksik megfelelő karbantartásával egy korábbi cikkben már foglalkoztunk, melyet elolvasva minden fontos dolgot megtudhatsz a témáról.
A hasonló problémák elkerülése érdekében nem árt a motorra, vagy az üzemanyag-ellátó rendszerre is ránézni néha, hiszen havonta néhány percnyi energia befektetéssel rengeteg felesleges bosszúságot és felesleges kiadást is megspórolhatunk. Ha valahol szivárgást látunk, akár olaj, víz, vagy üzemanyag, ne halogassuk a problémát, keressük fel autószervizünket.

 

Tegyük a mindennapi rutin részévé a karbantartást

 

Bármennyire is szeretnénk, járművünk sajnos nem képes magától elvégezni azokat a rutinfeladatokat, melyek szükségesek a megfelelő működéséhez. A megfelelő műszaki állapoton azonban saját életünk, és mások élete is múlhat. Éppen ezért az aprónak tűnő feladatokat sem érdemes hanyagolni.
A legjobb megoldás az, ha a gépkocsi karbantartását a hétköznapi rutin részévé tesszük. Indulás előtt mindig ellenőrizzük a kerekeket, ha a kocsi ritkán kerül elő a garázsból, néha járassuk meg a motort. Az ilyen, és ehhez hasonló apróságok rendkívül sokat jelentenek, és
hozzájárulnak ahhoz, hogy járművünk műszaki szempontból megfelelően működjön.
Ilyen módon pedig nem csak az egyszerű kellemetlenségek, de akár a komoly balesetek is elkerülhetők. Ez pedig nem csak anyagi, de biztonsági szempontból is jóval kifizetődőbb, mint a rövid távú pénz- és energiaspórolás.

 

Koncentráljunk az útra

 

Talán mondanunk sem kell, de a balesetek hatékony elkerülése érdekében fontos, hogy vezetés közben semmi se vonja el túlságosan a figyelmünket. Lehetőség szerint menet közben ne babráljunk a rádióval, ne kutassunk a kesztyűtartóban, és természetesen
semmiképp se telefonáljunk.

A legfontosabb elintéznivaló sem lehet annyira fontos, hogy veszélybe sodorjuk autónkat, vagy kockára tegyük önmagunk és mások testi épségét.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy velünk nem történhet meg a baj. Eddíg sem okoztunk balesetet, ezután sem fogunk, gondoljuk.


Figyeljünk mindig az útra, és lehetőleg ne csak a konkrétan előttünk haladó autót tartsuk szemmel, hanem időnként pillantsunk bele a tükörbe, és vessünk egy pillantást arra is, mi történik 4-5 autóval előttünk vagy mögöttünk a sorban.
Ha ezeket az apróságokat betartjuk, és a rendszeres karbantartás mellett a vezetés közben odafigyelünk a körülöttünk zajló dolgokra, biztosak lehetünk abban, hogy a mechanikai meghibásodásból, valamint emberi mulasztásból származó baleseteket nagyobb eséllyel kerüljük majd el. Ezzel pedig nem csak a körülöttünk közlekedőknek, de magunknak és
autónknak is jót fogunk tenni, ami hosszabb távon egészen biztosan kifizetődő lesz.
Már csak azt tekintve is, hogy néhány aprósággal komoly javítási költségeket, és akár egy súlyos, kórházi számlát is megspórolhatunk!