Minden, amit tudni akartál az ablaktörlő karbantartásáról

 

Az autó időszakos szervizelése során sokan hajlamosak megfeledkezni az apró alkatrészek jelentőségéről. Ez nagy hiba, ugyanis, mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik

 

Ha a téligumi cseréje megtörtént, téli szélvédőmosóval feltöltötted a tartályt, ellenőrizted a fagyállót, még korántsem dőlhetsz hátra a karosszékben. Ilyenkor jöhet a motor és egyéb mechanikai alkatrészek ellenőrzése, és ha ez is rendben, itt az ideje annak, hogy az apróbb dolgokat is átvizsgáld.

 

Mikor cserélted például utoljára az ablaktörlőlapátokat az autón? Ugye, hogy nem tegnap történt? Pedig az ablaktörlő rendszeres ellenőrzése legalább annyira fontos teendő a téli szezon beköszönte előtt, mint bármelyik másik, nagyobb alkatrész átvizsgálása.

 

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk neked azt, hogy miért. Sőt, azt is eláruljuk, mikre kell odafigyelned az időszakos ellenőrzések során

 

Ezért fontos, hogy rendben legyen az ablaktörlő

 

Azt, hogy az ablaktörlő miért gépkocsink fontos alkatrésze, talán egyik autósnak sem kell hosszan magyarázni. Szivargyújtó nélkül lehet élni. Sőt, a kényelmesen párnázott ülés, vagy az autórádió sem alapfeltétele a vezetésnek. Az ablaktörlő ezzel szemben nélkülözhetetlen kellék, mely télen-nyáron garantálja azt, hogy nedves, esős időben is biztonságosan közlekedhessünk.

 

Biztosan történt már veled is olyan, hogy viharba keveredtél, és akkor jöttél rá, hogy ablaktörlőlapátod elhasználódott. Nem tisztítja megfelelően a szélvédőt, csíkos marad az üveg. Alig látod az utat, és magadban fohászkodsz azért, hogy biztonságban elérd az úti célodat, hogy aztán amilyen hamar csak lehet, lecserélhesd az alkatrészt.

 

Ha ez veled is előfordult, akkor tudod, mennyire kellemetlen. Ha pedig még nem, akkor valószínűleg nem is szeretnéd a jövőben sem kipróbálni.

 

Éppen ezért fontos, hogy elébe menj a problémának, és rendszeresen ellenőrizd az ablaktörlőd, valamint a hozzá tartozó alkatrészek állapotát is. Megkönnyítve ezzel a mindennapos vezetés feladatát és elkerülve a balesetveszélyes szituációkat.

 

Ha csíkos a szélvédő, cseréljünk

 

Az ablaktörlő legfontosabb eleme egyértelműen a lapát, melyet a kopás és elhasználódás miatt érdemes bizonyos időközönként cserélni. És hogy mennyi időt jelent ez egészen pontosan?

 

Nos, ez autód típusától és kihasználtságától függően is változó lehet. A tapasztalt sofőrök azonban általában azt mondják, hogy ha a lapát már csíkosan törli a szélvédőt, akkor nincs mese, cserélni kell.

 

Ez pedig sajnos aránylag gyakori dolog. A legjobb minőségű guminak is elég ugyanis egy durvább szezon ahhoz, hogy teljesen elhasználódjon. Különösen igaz ez az őszi-téli időszakra, amikor a rengeteg eső és havazás miatt aktívan kell használnod az ablaktörlődet. De a nyár sem kíméli az ablaktörlőket, forró nyári napokon tűző nap, az UV sugárzás ugyancsak tönkreteszi az ablaktörkő lapát gumiját.

 

A gumi kopása miatt érdemes tehát évente kétszer, a tavaszi-nyári, valamint az őszi-téli időszak előtt ellenőrizni vagy cserélni a lapátokat. De legrosszabb esetben is legalább egyszer, hiszen ha nem túl gyakran használod az ablaktörlőt, a lapátra feszített gumi idővel akkor is elérhet, megrongálódhat.

 

Ha hosszabb távon szeretnénk használni ablaktörlőnket, a fagyos időszakban, és a forró nyári napokon érdemes az ablaktörlő karokat felhajtani, hogy az ne fagyjon a szélvédőre, vagy ne égesse oda a nap.

 

Gumi- vagy lapátcsere?

 

Sok helyen említik, hogy az újabb szezon kezdetével elég az ablaktörlőlapátján található gumit lecserélni. Ez abban az esetben igaz, ha maga a lapát jó állapotban van, nem hajlott meg, nincs elrozsdásodva. Na meg akkor, ha rengeteget szeretnél szenvedni vele.

 

Az elhasznált gumit leszedni és a helyére újat feszíteni ugyanis nem annyira egyszerű feladat, mint amennyire elsőre gondolnád. A pontos felhelyezés komoly precizitást igényel, a csere során pedig előfordulhat az is, hogy véletlenül meghajlik a lapát. Ekkor pedig nem csak az egész alkatrész, de a drága időd is mehet a kukába.

 

Ha pedig sikerül a művelet, akkor sem feltétlenül ez a legjobb megoldás, hiszen az utángyártott ablaktörlőgumik anyaga sok esetben gyenge minőségű, és előfordulhat, hogy 1-2 hónap után cserélni kell.

 

Egyszóval, tekintve az ablaktörlőlapátok árát, egyáltalán nem biztos, hogy az a kevés spórolás megéri azt a vesződséget, ami a gumi cseréjével jár, és egy pár új lapát vásárlásával egyszerűen elkerülhető.

 

Abban az esetben azonban, ha mindenképp szeretnéd megúszni a cserét, érdemes lehet kipróbálnod az ablaktörlő felújítót, mely pillanatok alatt segíthet formába hozni az elhasználódott ablaktörlőgumit.

 

Nem csak a méret számít

 

Sok autón mindkét elülső lapát mérete egyforma, azonban akadnak olyan modellek, melyre felemás méretre lesz szükséged. A cserét éppen ezért mindig aktuálisan használt ablaktörlőd mérésével kell kezdened.

 

Sőt, nem csak a centikre, de az alkatrész rögzítésére is oda kell figyelned, hiszen márkától és típustól függően ez is változó lehet. A legegyszerűbb, ha a felfogatás pontos módját katalógusból ellenőrzöd.

 

Ha szeretnél biztosra menni, érdemes a profik segítségét igénybe venned, és olyan helyről vásárolnod, ahol megtalálhatod a kifejezetten saját autódra illő, tökéletes ablaktörlőt.

 

Elöl, hátul legyünk rendben

 

Az elülső ablaktörlők cseréje és karbantartása során sokan megfeledkeznek az autó hátsó ablaktörlőjének ellenőrzéséről. Ez azért lehetséges, mert nyilván kevésbé van szem előtt, és lassabban is kopik, hiszen kevesebbet használjuk. Azonban ettől függetlenül ugyanúgy szerves részét képzi járművednek, mint bármely másik, fontos alkatrész.

 

A hátsó lapát esetében érdemes még körültekintőbben eljárni, mint az elsőknél tettük, hiszen a gyártók itt gyakorta speciálisabb megoldásokat alkalmaznak a felfogatáshoz. A méret mellett mindenképp bizonyosodjunk meg a rögzítési módról, és csak ezután vásároljunk a hátsó ablakra illeszkedő ablaktörlőlapátot.

 

Ha pedig már itt tartasz, érdemes az egész rendszert átnézni és felfrissíteni. Beleértve ebbe a mechanikát és a szélvédőtisztító fúvókáit is, hiszen a korrózió nem csak az ablaktörlő elemeit, de a szerkezeti elemeket sem kíméli!