A 3 legfontosabb dolog autónk téli felkészítésében

 

Érdemes már az ősz folyamán felkészíteni autónkat a télre, hogy egy esetleges hajnali fagy ne tegye tönkre autónkat, vagy a sietség miatt nehogy mi tegyünk kárt autónkban.

 

A legfontosabb lépések autónk téli felkészítésében:

  1. Az egyik legfontosabb, hogy ellenőrizzük a téliguminkat, megfelelő-e még a minta mélysége, és érdemes a gyártási időpontját is megnézni, ugyanis ahogy öregszik a gumi keményedik és rosszabb lesz a tapadása. Szakértők maximum 6-8 évig ajánlják a téligumi használatát még akkor is ha megfelelő a futófelület mélysége.
  2. Ellenőrizzük a fagyálló hűtőfolyadékot. Magyarországon -25 - -35C° közé érdemes beállítani. Ha nem volt megbontva a gépkocsi hűtőrendszere, vagy nem kellett utána tölteni, akkor nyilván nem változott tavaly óta. Ha viszont meg lett bontva, vagy utána kellett tölteni, mindenképp ellenőrizzük le mert komoly kárunk lehet belőle.
    Benzinkúton vagy autószerelőnél is tudjuk ellenőriztetni, vagy ha van saját fagyállómérőnk mi is könnyen megvizsgálhatjuk.
  3. Amit könnyen el lehet hibázni, ha nyári szélvédőmosó marad a tartályban. Ez esetben elfagyhatnak csövek, vagy a tartály, esetleg a ablakmosó motor is szétfagyhat. Az optikai fagyálló mérő segítségével ez is ellenőrizhető. Ha közeleg a fagy, vagy kinyomjuk az összes nyári szélvédőmosót, vagy téli szélvédőmosó koncentrátummal hígítva a nyárit megelőzhetjük a bajt.
Még pár apróság amivel megkönnyíthetjük az életünket:
  • a zárakat fújjuk be zárolajzó jégoldóval, a befagyást megelőzvén
  • készítsük be autónkba a jégkaparót és a jégoldót, hogy ne érjen váratlanul az első fagy.
He ezeket betartjuk sokat tettünk autónk és saját épségünk érdekében. 
Ezeket a kiegészítőket nagy valószínűséggel megkapjuk bármelyik autósboltban.