Milyen akkumulátort válasszunk autónkba?

Szerző fjakab 2019/01/22 0 Hozzászólás

Elsősorban a gyár által előírt, a gépkönyvben meghatározott akkumulátort kell válasszuk.

Amennyiben első tulajdonosok vagyunk, egyszerűen egy ugyan azokkal a paraméterekkel megegyező akksit keressünk mint ami gyárilag benne volt.

Ha nem első tulajok vagyunk, győződjünk meg róla, hogy a benne lévő akku az autónkba való, pl. gépkönyv alapján, vagy a google segítségével.

 

  1. Az első legfontosabb az akkumulátor mérete, hiszen valahogy bele kell férjen a gyári helyére, és valahogy le kell rögzítsük azt.
  2. A második legfontosabb az akku polaritása, (magyarul: melyik oldalon van a pozitív saru)mert ha ez nem stimmel nagy valószínűség szerint szintén nem tudjuk beszerelni az akksit.
  3. Mivel indító akkumulátorról beszélünk, nagyon fontos az indítóáram. (Pl. 680A) Illetve a kapacitás pl: 72ah. Ehhez ragaszkodjunk, kisebbet semmiféle képen sem, de nagyobbat sem érdemes beszerelnünk. 

Sokan nem tudják, hogy kell megállapítani az akku polaritását, ezért itt egy kis segítség.

 

Ez egy jobb pozitívos akkumulátor:

(Attól mert az autóban maga az akkumulátor fordítva van, attól még ez egy jobb +-os akku)

Ez pedig egy bal pozitívos akkumulátor:

 

Az európai gépkocsipark nagy részében jobb +-os akkumulátorok vannak. A japán autók viszont meg tudják nehezíteni az akku vásárlást :)

Fontos még, hogy ha gyanúsan kevés ideig működött csak megfelelően akkumulátorunk, vizsgáltassuk be egy szakműhelybe autónkat, megfelelően tölt-e a generátor, vagy nincs-e esetleg egy fogyasztó ami folyamatosan szívja az akkumulátorunkat.

 

Mikor kell tölteni az akkumulátort?

Ha az autónk teljesen rendben van, jól tölt a generátor, stb, és normál üzemmódban használjuk az autót (nem 4-5 km) akkor elmondható, hogy soha nem kell tölteni az akkut.

Ha rövid távon használjuk gépkocsinkat, a generátornak nem lesz ideje visszatölteni az akkut, az indítások viszont nagyon megterhelik, ilyen üzemmódban nem sokáig fogja bírni akkumulátorunk, ez esetben érdemes egy jó töltővel néha rátölteni.

Az akkumulátor esetében általánosságban elmondható, hogy minél drágább egy akkumulátor annál jobb. Persze minden esetben előfordulhat kivétel, garanciális probléma, de ez igazán ritka.

Az Electric Power akkumulátorok egy megbízható akkuk, de az olcsó kategóriához tartozik, nincs velük gond, de egy drágább akku pl: Banner, Exide, stb, várhatóan pár évvel többet megy el.

Azt kell átgondolnunk, hogy mennyi ideig akarjuk megtartani autónkat, mert ha hosszú távon gondolkodunk, érdemes a magasabb árfekvésből választanunk.

 

Itt válogathat akkumulátoraink közűl:

https://autoalkatreszabc.hu/akkumulator.html

 

 

Komment beküldése