10 dolog amit érdemes az autóban tartani!

 
Összeszedtük mik azok a dolgok amiket kötelező, és mik azok amiket érdemes az autónkban tartani.

Nézzük először a KRESZ szerinti kötelező tartozékokat:
  •  elsősegély doboz
  •  elakadásjelző háromszög
 

Elsősegély doboz


Fontos, hogy a mentődobozunk valóban elsősegély nyújtásra alkalmas legyen, megfeleljen az EU szabványnak, ne legyen hiányos, és szavatossága érvényes legyen. Ugyanis, ha bármilyen okból kifolyólag az elsősegélyt elmulasztjuk (pl. hiányos elsősegély doboz) már bűncselekménynek minősül.


Elakadásjelző háromszög


Lakott területen kívül kötelező kitenni a lerobbant gépjármű mögé az elakadásjelző háromszöget. Azonkívül, hogy kötelező, ez a saját érdekünk is, hiszen minket véd egy esetleges balesettől.
Lakott területen a kihelyezése engedélyezett, nem kötelező, de hát itt is a mi érdekünk!
A szabály úgy szól,” az elakadásjelző háromszöget úgy kell elhelyezni, hogy az elromlott járművet a többi jármű vezetője, kellő távolságból észlelje.” Nyilvánvalóan az autópályán ez nagyobb távolság legyen, akár 100-200m, autóúton kevesebb.

 

Úgy gondoljuk azonban hogy, jóval több mindent érdemes autónkban tartani, mint a KRESZ szerinti kötelező tartozékok.

Nézzük a szerintünk ajánlott autós tartozékokat:
 

Izzó készlet


A KRESZ szerint az autó világításának működőképesnek kell lennie, és elindulás előtt ezt ellenőriznünk kellene. Így a rendőr akár büntethet is érte. Bár sok modern autónál nem sokra megyünk egy hagyományos izzókészlettel, pár dolognak azért ilyenkor is hasznát vehetjük, akár egy féklámpa izzó, helyzetjelző, vagy biztosítéknak. A lényeg szerintünk itt is, a mi érdekünk, hogy legyen nálunk!  


Láthatósági mellény


A láthatósági mellény nem kötelező tartozék, azonban ha lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyoknál, ki szállunk az autóból, kötelező azt viselni. Ezért szintén bírságolhat a rendőr.


Vontatókötél


A vontatókötél sem kötelező, és nem is büntethet érte a rendőr, de aranyat ér ha lerobbanunk és van ki elvontasson, vagy akár mi tudunk máson segíteni. Ha rossz helyen robbanunk le, és csak onnan odébb tudjuk vontatni gépjárművünket már megéri, de ha van a közelben szerelő és oda el tudjuk vontatni, komoly fejfájást előzhetünk meg. Használata kis rutint igényel, de még mindig jobb mint otthagyni az autót.


Bikakábel


Nálam ez is van mindig. Ezt gondolom nem kell részletezni, én már többször tudtam másokon segíteni, és persze saját magamnak is már többször jól jött. Az akkumulátorok nem tartanak örökké, aki autózik, nem tudja megúszni az akku cserét. Egy lemerült akkunak ideiglenesen segíthet a bikázás. Egy fontos, 1-2 ezer forintos bikakábelt nem szabad megvenni, mert még macskát dobálni sem jó. :)  


Tűzoltó készülék


Személyautóban nem, azonban 3500kg feletti teherautóban, és buszokban kötelező tartozék. Hallottunk már olyan autó típusról, amelyiknek típus betegsége, és bizony előfordul, hogy kigyullad, mennyit is lehet spórolni ilyen esetben?
 

Pótkerék, emelő, kerékkulcs


Egyik sem kötelező. Sajnos a legtöbb új autóban már is nincs pótkerék, de mankó kerék sem. Defekt esetén azonban szerintünk a pótkerék a legjobb megoldás. Ha szerencsénk van és van pótkerék az autónkban az emelő és a kerékkulcs segítségével nagy valószínűséggel le tudjuk cserélni a defektes kereket, persze ha "okos" gumisunk nem húzza rá agyatlanul légkulccsal.

Ha külföldre akarunk utazni, nézzünk utána a helyi szabályoknak mert pl. a tűzoltó készülék, a láthatósági mellény több európai országban kötelező, hogy az autóban legyen.